Edukacija

Fotografska radionica o korištenju rasvjete

event 01.03.2024.

Nova radionica o korištenju rasvjete prošla je odlično. Učilo se, fotkalo se, a najviše se guštalo.

Edukacija. Uvijek je u svakom poslu ključna. Zato sam i odlučio u prošloj godini pokrenuti fotografsku radionicu za osnove korištenja rasvjete.

Kako je prva prošla odlično, tako sam sada napravio i drugu. Odaziv je opet bio odličan, a ova je radionica limitirana na 10 polaznika.

Mi kao fotografi moramo poznavati svjetlo, bilo ono ambijentalno ili umjetno. Ako smo ograničeni na samo jedan tip svjetla, samim time smo i ograničili neke situacije u kojima se nađemo.

Dobro je biti samo npr. ambijentalni fotograf, ali je još bolje ako poznajemo i umjetno svjetlo, koje onda po potrebi možemo i iskoristiti.

Radionica je bila dvodnevna, prvi sam dan pokazivao sve, od slaganja studija, do fotografiranja. S tim da sam za ovu godinu uveo i proces fotografiranja proizvoda, da polaznici vide koliko je jednostavno u bilo kojoj situaciji postaviti studio i za malo novca dobiti produkciju koja zadovoljava sve standarde.

Neki od polaznika koji su bili su toliko dobri fotografi da bih i ja sutra išao kod njih na radionicu, to mi je bila velika čast što su došli.

Velik o hvala modelu Latica Cameron, ona je u dva dana radionice sve super obavila i znatno pomogla polaznicima svojim poziranjem. Prvi sam dan prošao i sve tipove svjetla, od onog oštrog i često neželjenog, do mekanog i lijepog, uz razne svjetlosne modifikatore.

Koristili smo kišobrane, razne softboxeve, stripboxeve, dosvjetljivače, svjetlomjer, gridove, ustvari sve alate koji su i važni da bi snimili npr. poslovnu fotografiju.

Fotografska radionica zato je odlična, da i oni koji nisu upoznati s određeni malatom vide na radionici kako on radi, kao npr. svjetlomjer.

I baš sam guštao. Atmosfera je bila odlična, mislim da se ekipa skroz dobro kliknula, a neki su se znali i otprije. Na ovoj je radionici najvažniji drugi dan, kada polaznici sami fotografiraju.

Svatko ima svoj termin, tako da samo stalno radi, uz moju pomoć. Stoga nije ni čudno da se kroz ovakvu radionicu skupe materijali za portfolio.

Što se tiče mene, ja imam najmanje fotografija s radionice. Tek sam drugi dan nekih desetak minuta malo fotografirao s gelovima, pa to i možete vidjeti u galeriji.

Fokus ovakve radionice je na polaznicima, lako za moje fotografije, ali čisto navodim kada budete gledali galeriju.

Na radionici je tko je htio mogao isprobati i najnoviji Sony A9III, zajedno s raznim objektivima.

Veliko hvala polaznicima na ukazanom povjerenju, a po reakcijama i njihovim javljanjima poslije sam baš jako sretan, jer su sve bile redom pozitivne reakcije.

Hvala, naravno, sponzorima Fravero Prophoto, Prizma, Pic-Time i Hell što me podržavaju sve ove godine. Čast je. Kolega Dario Škegro lovio je usputne fotografije na radioncii i hvala mu na odličnoj uspomeni.

Godišnje uvijek održim dvije fotografske radionice, jednu za fotografiranje vjenčanja i ovu za osnove korištenja rasvjete. ako vas zanima neka od njih, uvijek se možete javiti tijekom godine, pa vam se ja javim kada neka od ovih bude aktulna.

Radionice su u Zagrebu, ali sam uvijek otvoren i za suradnju bilo gdje drugdje. Za vjenčanja je obično u siječnju, a rasvjetu u veljači. Uživajte u galeriji u nastavku, a namjerno sam stavio i neke od fotografija da vidite razliku prije/poslije, odnosno nakon dodavanja ili oduzimanja nekog svjetla.

Galerija fotografija

U nastavku pogledate neke od mojih najboljih radova.

Kontaktirajte me

Svidjelo vam se što ste vidjeli? Nemojte se ustručavati, slobodno se javite za suradnju. Sve nas veseli kada dobijemo neki mail. Odgovorit ću u najbržem mogućem roku.