Zagrebačka premijera

Opera Selecta, prvi film pod redateljskom palicom Lane Pavić

event 28.11.2023.

Imao sam čast fotografirati zagrebačku premijeru koju je obilježila krcata dvorana i pregršt osoba iz javnog života.

Već dugi niz godina surađujem s Lanom Pavić i njezinim suprugom Markom Kožulom. Suradnje su to koje obožavam, jer Lana uvijek za fotkanja priredi nešto posebno, drugačije i odlično. Sada je došlo i vrijeme za njezin prvi dokumentarac imena Opera Selecta, a zagrebačka je premijera bila održana prošli tjedan u Cinestaru u Branimir Mingle Mall. Bila mi je čast opet fotkati sada jedan drugačiji projekt.

Nemam običaj stavljati ovakve objave, ali Lana je zaista u više od sat vremena uspjela publici prezentirati odličan dokumentarac. Dvorana u kinu bila je krcata, a aplauz na kraju najbolje pokazuje koliko je sve dobro napravljeno. Meni je s fotografske strane bilo zanimljivo kod media walla fotkati brojne uzvanike, tim više jer sam tamo dodao nešto dodatne rasvjete i mislim da je završni rezultat ispao dosta dobro. Obzirom da je bilo puno poznatih, to je uvijek klasika, jedna fotka cijele figure, jedna od pasa prema gore, a brojni su mediji i prenijeli te fotke. Zapravo je osnova bilo fotkanje tamo, uz lovljenje spontanih trenutaka okolo.

Idemo sada o filmu. Bavi se petnaestogodišnjim organizacijskim nastojanjima trogirskih glazbenih entuzijasta, predvođenima pijanistom Vinkom Bublom. Vrijedni Trogirani tijekom svih ovih godina u Hrvatsku su na istoimeni ljetni festival klasične glazbe doveli neka od najvećih globalnih imena opernog pjevanja postavivši tako Lijepu našu na mapu uglednih ljetnih manifestacija klasične glazbe.

Ono najzanimljivije u priči o festivalu odnosi se na činjenicu da Opera Selecta od samih početka počiva na predanom volonterskom radu u koji su članovi organizacijskog odbora festivala uključili gotovo cijeli grad Trogir; od ugostitelja, hotelijera, umjetnika, cvjećara, brodara i prijevoznika, sve s ciljem da bez obzira na ograničena financijska sredstva svjetskim imenima pruže najbolje od svog grada i Hrvatske. Takvo zajedničko djelovanje sugrađana redateljicu je privuklo ovoj priči, za koju tvrdi da je morala biti ispričana.

Naime, dugometražni dokumentarni film Opera Selecta u Zagrebu je prikazan dva tjedna nakon što je u SAD-u, na San Pedro International Film Festivalu u Los Angelesu proglašen najboljim dokumentarcem festivala.

Galerija fotografija

U nastavku pogledate neke od mojih najboljih radova.

Kontaktirajte me

Svidjelo vam se što ste vidjeli? Nemojte se ustručavati, slobodno se javite za suradnju. Sve nas veseli kada dobijemo neki mail. Odgovorit ću u najbržem mogućem roku.