Oprema

Pazi! Sigurnost prije svega

event 08.07.2021.

Spremanje kopija fotografija uvijek je iznimno važno. Ne smijemo dopustiti da izgubimo materijale, jasno je da nam se onda ne piše dobro…

Isti je slučaj i kod mene, osim samog originala na kartici koji imam, istu tu kopiju uvijek napravim i na laptopu, a također i na eksternom hard disku. Tako na terenu kod npr. vjenčanja imam tri kopije, a kada dođem za računalo onda napravim još jednu kopiju. Znam da sada pretjerujem, ali na još jedan eksterni disk napravim još jednu kopiju. Za svaki slučaj, jer ako mi se pokvari jedan od uređaja, uvijek imam negdje drugdje kopije. U knjizi U vrtlogu vjenčanja pisao sam na sličnu temu.

Prevara teška više od 5 milijuna kuna

Međutim, godine iskustva naučile su me još nečemu. Točnije, u ovom me slučaju nisu naučile ničemu, jer doista – iznimno je važno imati kopiju materijala. Samo sam smanjio na terenu sve za jednu kopiju, pa fotografije ne prebacujem na laptop. Naime, prije više od pola godine uključio sam se u Indiegogo kampanju i odlučio kupiti uređaj SSDBox. Osnivači kampanje skupili su više od 5 milijuna kuna. Ogroman novac! Međutim, za sada se pokazalo da je ta kampanja čista prevara. Skupila se i uzela lova, a onda su odjednom nestali osnivači. Indiegogo je pokazao da apsolutni nije na strani osoba koje su podržale kampanju, jer nije bilo moguće ostvariti povrat novca. Pišem ovo jer uvijek postoji ”ali”. On se ovoga puta krije pod nazivom ”chargeback”. Pokrenuo sam taj postupak kod svoje banke i u roku od mjesec-dva dobio povrat novca. Obično nisam imao probleme s ovakvim kampanjama, ali baš da me netko zezne za oko 2.000 kuna mi nije po volji.

Zato sam se vratio na provjeren recept i provjeren brend. Kupio sam WD My Passport Wireless SSD disk od 512 GB-a. Kapacitet je to koji mi je dovoljan za dva-tri vjenčanja i to mi je bilo idealno. Investicija me ispala 2.200 kuna. Da je jeftino, baš i nije, ali korist od ovoga je višestruka. Ne treba mi više laptop, nego disk imam u ruksaku i sve je znatno jednostavnije.

Olakšan proces stvaranja kopije

Najveća prednost ovakvog diska je ta što ima utor za SD kartice. Procedura je jako jednostavna, samo ubacite karticu i ona se automatski počne kopirati na disk. Također uz pomoć aplikacije My Cloud OS 3 možete instantno pristupiti disku i pregledavati i skidati fotografije. Ovu opciju i ne koristim previše, osim u početku za sami pregled fotografija da vidim ako je cijeli backup bio uspješan.

Za 64 GB-a prebacivanja je potrebno oko pola sata. Očekivao sam veću brzinu, ali meni ovo ne predstavlja neki značajan problem jer mi je isto toliko trebalo kada sam radio i backup na laptopu. Disk uvijek ostavim na nekom sigurnom mjestu u prostoru, backup se radi, a ja dalje fotografiram s drugim karticama. Kada se ta druga napuni, napravim backup i tako u krug.

Specifikacije navode da baterija izdrži 9 sati aktivnog rada. Nisam to još testirao, ali imam dojam da kada aktivno prebacuje fotografije sa SD kartice baterija traje upola manje. Punjač je uvijek sa mnom, tako da bi ova stavka mogla biti potencijalno problematična za one koji će biti bez struje nekoliko dana na nekim egzotičnim putovanjima. Uz ovaj disk WD ima još jedan, nešto sporiji, a osim njih na tržištu je dosta zastupljen i LaCie. Svakako savjetujem da prije kupovine dobro proučite sve opcije.

Pametna odluka

U zaključku bih rekao da ovaj uređaj služi odlično i preporučio bih ga svima onima koji stavljaju sigurnost na prvo mjesto. Nakon nekoliko mjeseci korištenja mogu reći da My Passport Wireless SSD dobro obavlja posao, kao što se i očekuje od njega. Ono što me najviše čudi je činjenica da većina eksternih diskova uopće nema mogućnost ovako jednostavne funkcije poput ubacivanja SD kartice i automatskog kopiranja. Gotovo svi diskovi koje koristim su Western Digital i nisam nikada imao probleme s njima (nadam se da i neću). Kod nas ovaj disk baš i nije nešto previše raspoloživ, pa sam ga i kupio preko službene internetske stranice proizvođača. Vjerujem da će u budućnosti WD izbaciti i brže diskove, koji će skratiti vrijeme kopiranja.

Dakle, nema nikakve dvojbe. Ako želite igrati na sigurno i imati čudo tehnologije koje stane u pretinac ruksaka – ovo je trenutno jedna od boljih opcija na tržištu. Sigurnost prije svega.

Galerija fotografija

U nastavku pogledate neke od mojih najboljih radova.

Kontaktirajte me

Svidjelo vam se što ste vidjeli? Nemojte se ustručavati, slobodno se javite za suradnju. Sve nas veseli kada dobijemo neki mail. Odgovorit ću u najbržem mogućem roku.