Borba za opstanak

Prijeti li fotografima propast? Pogledajte me pa zaključite sami!

event 09.12.2022.

Zvuči katastrofično? Morao sam vam zaokupiti pažnju jer test koji sam proveo ostavlja bez teksta i pokazuje smjer u kojem se fotografija kreće. Kao i budućnost naših zanimanja…

U kakvim mi vremenima živimo. Čudo! U kratkom je vremenskom periodu tehnologija doživjela enormno velik porast, nešto što je nekada djelovalo kao nemoguće, danas nas okružuje i povezani smo (virtualno) više nego ikada.

Odnedavno je jako popularna i umjetna inteligencija, poput programa/generatora DALL·E 2. Stranica je to na kojoj se možete registrirati i potom generirati slike, fotografije, sve što poželite. Što bolji opis stavite, to ćete i dobiti potencijalno rezultat koji želite.

Međutim, treba biti svjestan da u jako puno slučajeva uopće nećete dobiti ono što želite, odnosno, dobit ćete približno. No, onda će osoba imati deformirano lice i na jednoj glavi će biti pomiješano nekoliko lica ili slično. Ta tehnologija je ustvari tek u začecima, kada su u pitanju široke mase, ali uvjeren sam da će računalo iz dana u dan davati sve bolje rezultate.

Zapravo je cijela ta priča fascinantna. Naravno da sam aktivan na DALL·E 2, ali sam sada probao i AvatarAI.me. Nisam mogao odoljeti. Ali, najveći problem mene kao fotografa jest taj što nemam puno svojih fotki. Nemam sebe kao sebe. Na mobitelu sam jedva iščupao nekoliko njih, praktički nemam nijedan selfie na kojem se nalazim samo ja, tako da već nekih tjedan dana pripremam teren, fotkam se, malo me pofotkaju i drugi. Što se bolje pripremite, to će i završni rezultat biti bolji.

Ako vas zanima što je točno avatar, na Wikipediji je jako dobro objašnjeno, ali dok su nekada avatari bili grafike i nešto nestvarno, danas računala mogu generirati avatare koji su ustvari fotografije.

Jedan klik mišem i evo generiranja ovakvog materijala. Hoćeš bit policajac? Budi!

Zašto ovo navodim? Na toj stranici imate jako dobre upute i najbolje je da se i držite njih. Fotkajte se u raznim svjetlosnim uvjetima, lovite razne ekspresije lica… Da se ne ponavljam, kod njih sve piše u uputama. Kada to obavite preostaje lakši dio posla, a to je generiranje vaših avatara.

Odabrao sam najjači paket, da je kvaliteta u 4K rezoluciji, a moram priznati da sam impresioniram nekim rezultatima. Od 120 fotki njih 50 je dosta loše, neke od njih imaju probleme koje sam spominjao i za DALL·E 2, generiranje jednostavno nije uspjelo. Međutim, tražio sam 10 odličnih fotografija koje su generirane kroz umjetnu inteligenciju i njih sam i dobio.

Umjetna inteligencija još nije savršena. Ni blizu, kao što se može vidjeti!

Neki od rezultata koje sam dobio su zastrašujuće dobri, neki zastrašujuće loši. Sada, hoćete li vi to nazvati fotografijom, grafikom ili nekako drugačije, isključivo je na vama. Kod “uploada” vaših fotki možete odabrati kategorije koje vas zanimaju za avatare, a težio sam uzeti one koje će mi ponuditi što realnije rezultate, odnosno, da više izgledaju kao fotografije.

Zamislite sad ovu situaciju. Točnije, zamislit ću da sam osoba koja je završila fakultet i želim se upustiti u vlastiti biznis, ali moram imati odlične vizuale i fotke na internetu i društvenim mrežama, od LinkedIna, Instagrama, Facebooka… Hoću li platiti, primjerice, 300 eura fotografu koji će me na jednoj lokaciji pofotkati ili ću platiti dvadesetak dolara (da, toliko je mene ispalo na toj nekoj ludoj akciji!) i dobiti jako puno dobrih vizuala, nečega što izgleda kao fotografija i za što nitko neće ni vidjeti da je generirano umjetnom inteligencijom. Mislim da se odgovor nameće sam po sebi.

Možda se samo tješim?

Ničemu ne treba robovati. Međutim, kao što fotografi danas gledaju one koji su radili na film kao dio prošlosti, tako se može dogoditi u budućnosti da će umjetna inteligencija i njezine mogućnosti istisnuti današnje moderne fotografe. Stoga, lako je moguće da pojam “moderan fotograf” može otići u prošlost.

Ali, mislim da tehnologija u ovom trenutku još uvijek nije spremna za iskorak i da će trebati proći desetak godina da se sve usavrši pa kada zatražite kvalitetnu fotografiju, nju i dobijete.

Avatar AI - umjetna inteligencija i moj portret na razne načine
Idealno za profesionalne fotografije koje biste plasirali na društvene mreže ili portfelj

Za ovog mladog poduzetnika izbor je logičan, a upravo je to problem ove tehnologije kod pojedinih sektora fotografiranja. Potencijalno mogu biti ugrožena, ali sam dojma da vrlo vjerojatno neće jer sve je ovo kvalitetno i vremenom će biti vrhunski, no pravu emociju, ekspresiju lica, poziranje i sve što ide s tim na terenu, jako će teško moći postići računalo. Možda se samo tješim?

Ono gdje najveću korist od umjetne inteligencije vidim su mediji. Fotoreporteri sigurno neće izumrijeti, ali za nekakve usputne vijesti gdje trebate samo najobičniju ilustraciju više ni ne morate koristiti “stock” servise nego ćete dobiti autentičan materijal po želji, odnosno prema tekstu koji upišete.

Velika većina fotografa sigurno se ne mora bojati za svoju budućnost jer jako je puno segmenata u kojima umjetna inteligencija može biti samo dodatak, ali neće biti primarna stvar. Na nama fotografima je da je iskoristimo u svoju korist. Najgore je kada se uljuljkamo u neku sigurnost tako da je koji put dobro i dobiti ovakav “šamar”, prizemljiti se i nastaviti ulagati u vlastito znanje, što podrazumijeva i praćenje trendova.

Što reći u zaključku? Ništa osim da pogledate kako je to ispalo pa ga donesete sami. A ako vas zanima baš svih 120 avatara, slobodno se javite pa ću vam poslati link.

Galerija fotografija

U nastavku pogledate neke od mojih najboljih radova.

Kontaktirajte me

Svidjelo vam se što ste vidjeli? Nemojte se ustručavati, slobodno se javite za suradnju. Sve nas veseli kada dobijemo neki mail. Odgovorit ću u najbržem mogućem roku.