Epson, bravo!

Što je fotograf bez (foto)printera?

event 21.04.2023.

Uz sve što nama fotografima treba (ima toga puno), kvalitetan printer je jedna od stvari koja bi trebala biti na toj listi.

Sada već desetak godina aktivno koristim printere za razvijanje fotografija i printanje papira. Na jednom od tadašnjih foto sajmova u Zagrebu Epson je imao predstavljanje i promociju za njihove nove printere. Konkretno, meni je Epson L1800 djelovao kao odličan printer i onda sam ga tada i kupio. Nisam požalio s odlukom.

Nakon dvije-tri godine sam kupio i Epson L800 printer. U pitanju su ustvari identični printeri, jedina je razlika ta što L1800 ide do formata A3+, dok L800 ide do A4 formata i on još ima dodatak za printanje na CD/DVD.

Prije nego što se upustim u recenziju novog modela, da se još malo osvrnem na stare. Ustvari je nevjerojatno to da imate u svom domu printer na kojem možete, pa ako baš želite, razvijati fotografije za izložbe. Ispis je stvarno jako kvalitetan i tu nema nikakve dvojbe.

Prednost u cijeni ispisa

Za kvalitetan ispis trebate naravno i kvalitetan papir (o ovome nešto poslije), kao i originalnu boju. Što se tiče boje, koji god printer da kupujete, preporuka je da koristite samo originalnu jer neke druge mogu štetiti printeru i stvoriti nepotrebne probleme.

Još je najveća prednost kod oba printera jeftina cijena ispisa jer za klasičan 10x15cm format trošak bio oko pet centi. Dok je A3+ bio oko euro i pol. Imao je Epson negdje baš navedene konkretne brojke. Svakako su cijene ispisa bile dosta povoljnije nego da odete u foto studio, a kvaliteta je bila nekih 10-15 posto lošija, što je u većini situacija zanemarivo.

U pitanju su bili klasični printeri, spojiš na računalo, printaš i to je to, bez nekakvih dodataka poput Wi-Fi spajanja itd. što bi se reklo – upali, vozi. Poslije sam kupio L800 jer mi je A4 format bio odličan za terene, u odnosu na A3+ printer koji je teži i samim time i veći. I evo, dan danas je pored mene L1800 koji spremno čeka nova razvijanja, a iza njega je dvadesetak tisuća isprintanih papira i fotografija i nekoliko servisa.

Evo koristan hint. Od većeg korištenja će se javiti problem s printerom i nešto vezano za “ink pad”. Uglavnom, ta spužva na dnu printera u koju odlazi crnilo zahtjeva promjenu, a ako ste usred nekog važnog printanja i izbaci se ovaj error, možete zaboraviti da ćete dalje printati.

Epson me još nije razočarao

Imate dvije opcije. Prva je da kupite jedan program koji resetira brojač za ink pad i možete dalje nemotano printati. Druga je da kupite jedan set koji spojite na printer i onda ste mirni praktički zauvijek. Samo kada se u toj bočici napuni crna boja, istresete i idete dalje.

Evo, baš sam prošli tjedan, nakon doslovno dvije godine printanja, morao isprazniti tu bočicu. Spasio sam ovim potezom sigurno četiri do pet odlazaka na servis.

Kroz ovaj malo duži uvod ste mogli shvatiti jedno – bio sam i jesam jako zadovoljan Epson printerima, tako da nije preostalo ništa drugo nego da i drugi printer bude od ovog brenda. S tim da se odmah razumijemo, ne znam što točno bolje/lošije nude drugi, nisam provjeravao u detalje, nego mi je od početka ovo s Epsonom bilo dobro i jednostavno pa sam i nastavio tim putem.

U srpnju 2022. godine sam kupio Epson EcoTank L8160 po cijeni od 590 eura. Ako ga kupujete izvan našeg tržišta, naći ćete ga pod modelom ET 8500. U pitanju je printer A4 formata, a s njim možete doslovno sve – skeniranje, kopiranje, obostrano printanje…

Spojite ga normalno na Wi-Fi mrežu i uživate u svim blagodatima ovih vremena. Velika je prednost da se možete i registrirati na Epsonovoj stranici i omogućiti da kod skeniranja i sličnih aktivnosti šaljete materijale direktno na mail.

Sve se riješi na daljinu

Imate tri opcije punjenja – stražnje i dva prednja. U jedno prednje ide A4 papir, dok u stražnje možete stavljati A4 papire ili neke druge formate za printanje fotografija. U još jedno preostalo prednje punjenje možete stavljati 10×15 cm ili 13×18 cm fotografije.

Najveća zamjerka tog prednjeg punjenja za fotografije je taj što ih primi do 20, dok iza možete staviti do njih pedesetak. Nema boljeg osjećaja nego kada moram isprintati neki račun pa ne moram ići do računala nego sve putem mobitela odmah riješim kroz aplikaciju Epson Smart Panel. Printer ima i veliki ekran osjetljiv na dodir, tako da putem njega možete isto sve obavljati.

Novitet je taj da možete raditi na daljinu s njim. Evo, konkretno, prošli sam vikend radio jedno krštenje u Zaprešiću i htio sam malo iznenaditi ženu pa sam pustio printanje jedne nama drage fotografije. Samo je važno da je printer spojen na internet i to je to, koliko god bili udaljeni sve se riješi putem Epsonove mreže.

Tintni sustav sastoji se od šest boja. Cijena jedne tinte je oko 18 eura, a jedno punjenje izdrži do 2300 fotografija. Kako sam već pisao, kupujte samo originalnu tintu. Fora mi je da svaka od ovih bočica ima svoj vrh specifičan, drugačije izveden, tako da ne možete zabunom natočiti žutu tintu u odjeljak za crnu.

Pouzdan, kvalitetan… Idealan!

Zamjerke? Za sada nemam nijednu, a nadam se da ih i neće biti. Mislim, kroz godinu-dvije, naravno, postoji mogućnost da će se nešto dogoditi, ali idemo još uvijek biti optimistični.

Što se tiče papira, dugi niz godina sam kupovao Tecco i Ilford. Ako spadate pod starije generacije, nemojte se dati zavarati da je Ilford isti kao onaj nekada jer vlasnik je novi, ostali su samo brend i ime. Mislim, bilo kako bilo, oba su brenda bila super za ispis s njihovim papirima.

Međutim, relativno nedavno sam u Prizmi saznao za Fomei papir. Jeftiniji, a jednake kvalitete, čak i veće gramaže u odnosu na ova dva koja sam i spomenuo. Nema tu puno razmišljanja, ako je nešto bolje i još i jeftinije, jasno je da ću to i uzeti. Tako da apsolutna preporuka za ovaj papir.

Za sami kraj sam mislio da bi se tablica “za” i ”protiv” idealno vizualno uklopila. Međutim, s moje strane za sada nema nikakvih zamjerki pa mi se to učinilo besmislenim.

Ukratko, ako tražite pouzdan foto printer, koji nudi sve mogućnosti koje očekujete u 2023., onda vam je definitivno Epson L8160 odličan izbor. Malena cijena ispisa. Bežični ispisi. Obostrana printanja. Cloud usluge za slanje. Sve je to nešto što ćete sigurno objeručke prihvatiti i koristiti.

Meni kao fotografu je važno imati kvalitetan kućni pisač i to sam dobio s ovim modelom, kao i s prethodnima koje sam spominjao.

Gledanje vratašca printera kako se otvaraju i zatvaraju je nevjerojatno ugodan osjećaj. Vidjet ćete o čemu pišem ako vam printer dođe u ruke. Epson, bravo!

Galerija fotografija

U nastavku pogledate neke od mojih najboljih radova.

Kontaktirajte me

Svidjelo vam se što ste vidjeli? Nemojte se ustručavati, slobodno se javite za suradnju. Sve nas veseli kada dobijemo neki mail. Odgovorit ću u najbržem mogućem roku.